Annonse
04:00 - 16. november 2007

Der skyldfølelse møter business

Selvransakelsen gjennomsyrer de nye filmene om den amerikanske krigsmaktens rolle i Midtøsten. Blåser virkelig forandringens vinder i amerikansk film?

Umoralsk krig: I Robert Redfords Løver for lam snakker rollefigurene filmen nesten i senk, men det formidles lite vi ikke vet fra før.Foto: Filmweb
Annonse

De siste par årene har nyhetsreportasjer og dokumentarfilmer blitt produsert på løpende bånd fra frontlinjene i «krigen mot terror», mens fiksjonsfilmen har vært bemerkelsesverdig fri for direkte referanser til krigen. Likevel: Nå har Hollywood omsider blitt innhentet av utviklingen. The Kingdom og A Mighty Heart, som når går på norske kinoer, er betegnende for en ny tendens som for alvor skjøt fart under filmfestivalen i Venezia. Ifølge bransjebladet Variety er et tyvetalls filmprosjekter som berører krigskonflikten i Irak og Afghanistan enten planlagt, i etterarbeid eller skal lanseres på kino.

Løver for lam, som hadde norsk premiere forrige uke, In The Valley of Elah og Redacted, som begge ble lansert i Venezia, er de mest direkte skildringene av krigens virkninger produsert i Hollywood så langt.

Løver for lam er Robert Redfords mest politiske film noensinne, og kan skilte med stjerner som Tom Cruise og Meryl Streep i sentrale roller. Redford har en forkjærlighet for noble rollefigurer, og denne filmen er intet unntak. Her har han gitt seg selv rollen som universitetsprofessoren som maner sine studenter til å ta stilling til det som foregår i Midtøsten. Han vekker to apatiske studenter mer enn han setter pris på, når de melder seg som frivillige til fronten av «krigen mot terror» i Afghanistan. Løver for lam er en klassisk «message movie» som veiver for mye med pekefingeren. Rollefigurene snakker filmen nesten i senk, og det formidles lite vi ikke vet fra før: Okkupasjonskrigen i Afghanistan og Irak hadde muligens et edelt utgangspunkt, men hele affæren er blitt kompromittert av hybris og inkompetanse. Krigen er blitt umoralsk, men det samme vil en umiddelbar tilbaketrekning være.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia