Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Black Power

Hiphop, jazz, disco: Musikkhistorien ville vært annerledes uten James Brown, men The Godfather of Soul var også et politisk ikon og en amerikansk drøm for det svarte USA.

Legenden: James Brown synger seg hes i Olympiahallen i Paris, 1971. Foto:AFP/Scanpix
Annonse

Det er rart å tenke på, men i løpet av sin karriere hadde faktisk ikke James Brown en eneste låt på toppen av hitlistene. Musikken hans har likevel vist seg mer holdbar enn de fleste hitmaskiners. Hører man en låt som Sex Machine i dag blir man ikke bare slått av hvor latterlig funky den er, men over hvor up-to-date det faktisk låter. Det er ikke helt tilfeldig.

Kontrafaktisk populærhistorie er en selsom øvelse, men i tilfellet James Brown må det være lov å undre seg hvordan populærmusikken egentlig ville sett ut uten ham. Hadde for eksempel Michael Jackson, Prince, Justin Timberlake eller for den saks skyld en Timbaland eller en Pharrell sett dagens lys? Neppe. De hadde i alle fall hørtes helt annerledes ut. Det hadde også fusioneksperimentene til Miles Davis og Herbie Hancock. Selv disco, som holdt på å ta knekken på karrieren hans på slutten av 1970-tallet, springer ut av James Browns rytmiske pionérarbeid.

Og da har vi ikke engang kommet til hiphop. Det vil i det hele tatt være vanskelig å tenke seg femogtjue år med hiphop uten “The Godfather of Soul”. Ikke bare er låta “Funky Drummer” verdens mest samplede låt. James Browns måte å bruke vokal som et rytmisk snarere enn melodisk instrument på var også en forløper til moderne rap. I diktet “In the Funk World” sier Amiri Baraka (alias LeRoi Jones) det slik:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse