Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Bach til jul

Ni­ko­laus Har­non­court skuf­fer med sin nye ver­sjon av Ju­le­ora­to­ri­et. 40 år yngre Em­ma­nu­el­le Haïm har laget årets barokkinnspilling med Bachs Magnificat.

Ju­le­mu­sikk: Em­ma­nu­el­le Haïm le­ve­rer årets bes­te Bach-inn­spil­ling med Magnificat. Her: Giottos skild­ring av de tre vise menn som brin­ger ga­ver til Je­sus­bar­net.
Annonse

Det er ikke all musikk som har et velfortjent godt rykte. Bachs Juleoratorium har. Og må jeg en søndag formiddag velge mellom en tur i marka eller en kantate av Bach, blir det oftere det siste enn det første. (Skjønt teknologi gjør jo at slikt med letthet lar seg forene.) Bach skrev 200 slike stykker for sangere og orkester til fremføring under gudstjenesten, de varer mellom 20 og 25 minutter, og er det som med rette er kalt en uuttømmelig kilde til store musikalske øyeblikk. Juleoratoriet består av seks slike kantater, og de tre første av dem er noe av det fineste Bach skrev.

Milepæler. Bach-dirigenter spiller en ikke ubetydelig rolle i mitt liv som glad amatør uti musikken. Nå har dirigenten Nikolaus Harnoncourt spilt inn Juleoratoriet på nytt. Det skulle vært en begivenhet. Hvert tiende år kommer en banebrytende innspilling av denne julens kirkelige opera. Det var René Jacobs i 1997. Det var John Eliot Gardiner i 1987. Før dette hadde Karl Richters innspilling rådd grunnen siden 1960-tallet. Alle disse tre dirigentene leverte avantgardetolkninger i sin samtid, forfriskende, lette og hengivne på samme tid. Og selvsagt helt forskjellige. I dag står de som milepæler. Nå skulle Harnoncourt, ifølge musikkpressen, sette en ny.

Jeg gikk med store forventninger til platebutikken og kjøpte et eksemplar.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste