Annonse
04:00 - 12. januar 2007

Anarki i Versailles

Sofia Coppolas nye film er en befriende popkulturell radbrekking av et fransk ikon. Men i likhet med Marie-Antoinette er det ikke alltid Coppola vet hva hun skal finne på i Versailles.

Blasert og bortskjemt: Marie-Antoinette er en selvopptatt tenåring som fester når hun ikke er "lost in Versailles" av for mye kjedsomhet. Sånt går hardt inn på mange franskmenn. Foto: Filmweb
Annonse

Da Sofia Coppolas kvasibiografiske film om Marie-Antoinette ble vist under filmfestivalen i Cannes i vår, var responsen fra det franske flertallet i salen schizofren. Noen buet, slik det ble rapportert om i pressen, men enda flere var forundret, ja, til og med oppstemt over den uhøytidelige fremstillingen av deres eget kontroversielle ikon.

Matlei. Allerede tittelsekvensen i Marie-Antoinette, når postpunkbandet Gang of Fours “Natural’s Not in It” fra 1979 dundrer på lydsporet, varsler om Coppolas respektløse innfallsvinkel til salongene i 1700-tallets Versailles. Vi møter Marie-Antoinette (Kirsten Dunst) som 14-årig østerriksk importvare til det franske hoffet, der hun skal sikre en fremtidig tronfølger. Men solkongens sønn viser liten interesse for sex, og ganske snart begynner Marie å kjede seg noe fryktelig. Og det er hva store deler av Coppolas film handler om.

Marie-Antoinette skildres som en av tidenes mest misforståtte og matleie kongelige tenåringer, og hun har – i likhet med Sofia Coppola – hele Versailles som lekeplass. Resultatet er en film som i sine beste stunder fremkaller den samme drømmende kvaliteten som i Coppolas tidligere filmer (The Virgin Suicides, Lost in Translation), men som i likhet med Marie-Antoinette blir litt likegyldig og trett i forhold til all glasuren den omgir seg med.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.