Annonse
04:00 - 21. desember 2007

22 mi­nut­ter inn i Rob Rei­ners This Is Spi­nal Tap (1984)

Spi­nal tap
Annonse

To av tidenes beste fiktive dokumentarfilmer, såkalte mockumentaries, ble produsert med ett års mellomrom i første halvdel av 1980-tallet. Kanskje var det snakk om en slags kortvarig gullalder. I 1983 kom Woody Allens geniale film Zelig som handler om Leonard Zelig, en mann som skifter utseende og oppførsel etter hvem han omgås.

Året etter dukket Rob Reiners This Is Spinal Tap opp. Filmen følger den engelske heavy-gruppen Spinal Tap på turné i USA, og den tar rockeklisjeene til de grader på kornet at mange av den tidens rockestjerner angivelig ikke skal ha klart å se at den var morsom. Vi følger bandets indre stridigheter, deres fallende popularitet, konflikter med plateselskapet og så videre, og vi får dessuten gjentatte intervjusekvenser hvor bandmedlemmene forteller om hvordan det hele startet og om hvordan trommeslagerne deres hele tiden dør fra dem under bisarre omstendigheter og den slags ting.

Regissør Rob Reiner spiller selv filmens regissør Marty DiBergi, og litt over tyve minutter inn i filmen ser vi DiBergi og bandmedlem Nigel Tufnel (spilt av Christopher Guest) gå rundt blant Tufnels gitarsamling og etter hvert komme til lydanlegget. Tufnel viser frem en rekke med Marshall-forsterkere og påpeker stolt at det spesielle med Spinal Taps lydanlegg er at bryterne ikke stopper på ti, slik vanlige anlegg gjør, men at de går helt til elleve. Vi ser at det står elleve på Volume I og Volume II og Treble og Bass og så videre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste