Annonse
04:00 - 30. november 2007

Regjeringskvartalet: Brutalismen kommer

Høyhuset uttrykte nasjonens voksende selvbilde, men også maktens posisjon.

Trapperommet: Knekken i gelenderet er regnet som et av de arkitektoniske høydepunktene i regjeringsbygget. Foto: Jiri Havran
Annonse

Høyblokken eller H-blokken sto ferdig til regjeringen Gerhardsen i 1958. Den er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og er resultatet av en arkitektkonkurranse for nye regjeringskontorer som ble utlyst i 1939.

H-blokken ble bygget i en periode hvor det var stor interesse for materialitet, stofflighet og tyngde i arkitekturen med tre og stein (betong) som viktige materialer. Disse skulle ikke lenger glattes og pusses, men brukes i sin rene form. Strukturen eller konstruksjonen i bygningen skulle være leselig, og tekniske og funksjonelle detaljer ble bearbeidet som arkitektoniske motiver.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse