04:00 - 10. februar 2006

Terror og toleranse

Michael Hanekes Skjult er en mesterlig meditering rundt terrorisme, paranoia og skyld. Og i Match Point har Woody Allen tilført sin velkjente misantropi en solid dose kynisme.

Match Point: Woody Allen har endelig sluttet å spille hovedrollen selv.

I Michael Hanekes siste film Skjult overvåkes leiligheten til hovedpersonen George (Daniel Auteuil) utenfra. Han ser aldri noe til kamera, men får tilsendt opptakene anonymt på døren i form av kassetter. Det kan virke som om kamera er plassert lenger ned i gaten, ganske høyt over gatenivå, men det er umulig å fastslå hvor. Når George setter opptakene i forbindelse med en algerier han vokste opp sammen med, og som han behandlet dårlig som barn, er det umulig å si om det eksisterer en slik forbindelse. George bare antar at det kan være ham og vil først ikke fortelle sin kone Anne (Juliette Binoche) eller sønnen om hvorfor han mistenker barndomsvennen Majid. Men etter hvert som de anonyme videoopptakene blir avløst av blodige barnetegninger og andre videoopptak fra Georges barndomshjem, begynner paranoiaen å få grep om den vesle familien. Det er noe ved den selvrettferdige måten George snart mister selvkontrollen på som er urovekkende, som får oss til å tvile på ham.

Som noen vil forstå av handlingen, minner Skjult om flere av Hanekes tidligere filmer som berører det europeiske borgerskapets kollaps i møte med noe fremmed og truende, som i Funny Games og Ukjent kode. Men Hanekes motiv er ikke nødvendigvis å avdekke en vestlig arroganse eller “hvit” dårlig samvittighet, slik enkelte kritikere har hevdet. Filmen trekker oss uvegerlig inn i den frykten som rammer når man mister kontrollen over sitt eget liv, og den trangen dette utløser til å forsvare sine motiver og beskytte seg og sine. Dette er helt fundamentale mekanismer vi alle vil dra kjensel på.

 

Annonse