Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Kokken, publikum, journalisten og hans fotograf

Petter Alexander Goldstine har reist USA rundt og samlet inn drømmer. Nå gjenforteller han dem til teaterpublikum i sin egen stue – over en middag han har laget selv.

Drømmemåltid: – Det skjer mer i The American Dream enn menneskelige relasjoner, sier Petter Alexander Goldstine. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
Annonse

– Jeg spurte ham: Hva er dine drømmer for fremtiden? Han svarte: Alle mine drømmer er stjålet. Det er ingen vits i å drømme lenger. Dette var noe jeg hørte igjen og igjen. Av de omtrent 250 menneskene jeg samlet drømmer fra, var det en god del som ikke ville svare, eller som fortalte at de ikke lenger hadde drømmer. Men etter en stund fortalte han at han ønsket å møte en kvinne, slik at de kunne ha to personers inntekt og skaffe seg en leilighet. Da kunne han komme seg tilbake på bena. Derav dette snedige bildet av føttene hans.

Hjemme hos. Det er Petter Alexander Goldstine som forteller. Vi er i en leilighet på Sagene i Oslo. Norskamerikaneren har laget en suppe av linser, purreløk og hvitløk, som han serverer til gjestene. Deretter en dessert av is, samt ovnsbakte epler og rosiner tilsatt kanel. Dette er hva Goldstine serverer sine gjester, men vi kan like gjerne kalle disse fire personene som sitter rundt bordet for “publikum”, for middagsselskapet er også en type performance-kunst. Tittelen på verket er The American Dream.

Etter maten viser Goldstine lysbilder fra sin tur gjennom USA i sommer. Der intervjuet han mennesker han møtte om drømmene deres. Deretter, hvis Goldstine følte stemningen tillot det, ba han intervjuobjektene sine om matoppskrifter. Og det er disse oppskriftene som setter rammene for hvilke retter Goldstine serverer sine gjester – eller, om man vil, sitt publikum.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse