04:00 - 01. september 2006

En søt gjenforening

Pedro Almodóvars nye melodrama kunne trengt en strammere fortellermåte.

Stillfaren: Penélope Cruz

Filmer som Alt om min mor og Snakk til henne avdekket det beste ved Pedro Almodóvars usedvanlige sensibilitet: Han er en svulmende romantiker med en unik forståelse for hvordan filmklisjeer virker på oss. I tillegg vet han hvordan han kan vende disse konvensjonene mot oss, uten at vi merker det.

Slik Almodóvar viste med bravur i sin forrige film, Dårlig oppdragelse, kan han gjøre totale outsidere attraktive for mainstream-publikumet. Han tøyer empatien vår, uten at vi nødvendigvis opplever oss som tolerante og gode mennesker etterpå. Han flatterer oss ikke, men får i sin beste stunder frem overraskende og motstridende følelser. Dårlig oppdragelse var samtidig annerledes enn de fleste av Almodóvars filmer, fordi alle hovedpersonene var menn og fordi melodramaet ble holdt i stramme tøyler av en innfløkt kriminalintrige.

I hans nye film Å vende tilbake (Volver) er Almodóvar gjenforent med sine spanske kvinner, blant annet hans første “muse” Carmen Maura og Hollywood-stjernen Penélope Cruz. Men jeg skulle ønske han hadde beholdt noe av den stramme fortellerkontrollen fra Dårlig oppdragelse. Det ville gjort Å vende tilbake til en langt mer medrivende film, selv om fans av Almodóvar også her vil finne mye å sette pris på. Det skal tross alt mye til for å undergrave et så begavet skuespillerensemble.
 

Annonse