Annonse
04:00 - 24. november 2006

En amerikansk outsider

Robert Altman var ikonet som radbrekket ikonene. Mer enn noen annen filmskaper skildret han et Amerika i konflikt med seg selv.

Egenrådig: Robert Altman fikk rykte på seg for å være vanskelig og økonomisk uansvarlig. Foto: Scanpix
Annonse

Robert Altman, som døde mandag denne uken, var for mange den mest amerikanske av alle amerikanske filmskapere. Slik Norman Mailer eller Philip Roth lenge bestrebet seg på å skrive Den amerikanske romanen, utforsket Altman store og erkeamerikanske temaer som ingen annen filmskaper i USA i moderne tid.

Likevel kunne han være respektløs overfor amerikanske verdier og institusjoner, og ble ikke tilgitt for det. Da Altman i fjor ble hedret med en æres-Oscar, i en alder av 80 år, skjedde det etter en periode hvor han regelmessig ble hengt ut i amerikanske medier for sin manglende patriotisme.

Livslyst. Mange plasserer Altman høyt oppe på filmens kanonliste. Etterkrigstidens mest toneangivende filmkritiker, Pauline Kael, rangerte ham over Jean-Luc Godard blant sine favoritter, og begrunnet det med at hun likte amerikansk-katolsk “vulgær” livslyst bedre enn en strengere europeisk kalvinisme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse