Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Debutantball: Et år med strømmen

Årets gjennomsnittlige norske platedebutant var et firemannsband som spilte “riffbasert, energisk rock”. Peter Vollset dukker ned i havet av nykommere og kommer opp med krautrock, dødsangst og en hjemmeheklet bikini.

Gjør det selv: Produksjonen på Mira Craigs debutalbum Mira Mira er like hjemmeheklet som klærne hennes.
Annonse

Norsk musikk er bedre enn noensinne, kan vi lese. Men de fleste av oss vet at dette sier mer om hvor dårlig det stod til før, enn hvor bra ting er nå.

Norske platedebutanter spretter opp som løvetann på en dårlig asfaltert vei, men det kan ikke stikkes under en stol at det jevne eksemplaret av arten i 2006 holder svært lavt nivå. Ja, de fleste er så dårlige at de ikke blir anmeldt overhodet – jevnfør redaktørplakaten – mens noen er akkurat så lyttbare at de avspises med terningkast fire i mindre lokalblader. “Disse skal vi se opp for om noen år,” heter det da, før bandet blir oppløst eller bytter medlemmer og navn.

Den jevne norske platedebutant gir ut en langspiller med nok godt låtmateriale til å fylle en ep (og det er egentlig like greit – de er nemlig så mange at Dagbladet måtte hatt musikktirsdag hver dag dersom debutantene hadde vært så gode som bransjen kan gi inntrykk av). Og i 2006 er den vanligste inkarnasjonen av dette fenomenet et tre-firemannsband som gjerne kaller det de spiller “riffbasert, energisk rock”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse