Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Lyden i seg selv

For første gang er en norsk plate nominert til to Grammy-priser. På kort tid har plateselskapet 2L vist at de fortjener oppmerksomhet.

Annonse

Den audiofile er musikklivets mest perverterte skapning. Han – for den audiofile er alltid mann – hører på mongolsk strupesang og orgelmusikk for å høre hvordan en basslyd kan høres ut. Det handler om lyden, og kun om lyden. Selve musikken raker ham ikke. Han lytter på et hjemmesnekret anlegg, hvor høyttalerkasser er konstruert og plassert med millimeterpresisjon, og nåde den lytter som er for stor til å sitte i lydens godstol, som er for lang til å treffe lydens skjæringspunkt – han må bare synke sammen og risikere å ødelegge ryggen for å få ørene i eksakt riktig høyde. Den audiofile fletter sine kabler, og hvis hans pølsetykke fingrer ikke klarer det, stjeler han fra familiens feriekasse og betaler tusenvis av kroner per meter kabel. Selvfølgelig kommer pluggene i tillegg til prisen.

Rå velsignelse. I mp3-alderen må det være vanskelig å være audiofil, for hvilke selskaper gidder å investere flere millioner kroner i innspillingsutstyret når Bach, Beethoven, Brahms eller Busoni likevel spilles av på laptopens innebygde høyttalere? Vel, 2L gidder, og du verden hvilken velsignelse for oss som elsker musikk. Faktisk er deres utgivelser så rå at selv den beskjedne musikkelskeren kan begynne å sikle etter nye øretelefoner, høyttalere, koaksialkabler, woofere og nettstøyfiltere.

Etter at lydproduksjonsselskapet bak 2L, Lindberg Lyd, startet eget plateselskap i 2001, er 2L blitt synonymt med et sjeldent klart og balansert lydbilde som på et godt anlegg kan løfte den hjemmeavspilte musikken til et ukjent nivå. 2L er på kort tid blitt en viktig aktør i norsk musikkliv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse