Annonse
04:00 - 03. mars 2006

Sober dødsdans

Heller enn drepende pas de deux for ekteskapet er Dödsdansen en Danse Macabre, en nølende omfavnelse av døden.

Annonse

Det var ikke med store forventninger jeg gikk til Amfiscenen denne gangen, etter samme regissørs lite begeistringsverdige oppsetning av Thomas Bernhards Teatermakeren (2004). Godt var det derfor å kunne forlate salen i oppløftet tilstand. Gabor Számbékis Dödsdansen er et usedvanlig godt stykke teater. Godt, ikke i egenskap av å tilsvare ideer om estetisk nyskapning eller politisk relevans. Men godt i egenskap av å være skikkelig satt sammen, slik også et kunstverk eller en bruksgjenstand kan beundres for den intelligente prosessen, for det minutiøse arbeidet som ligger til grunn for det.

Dette er rett og slett usedvanlig godt teaterhåndverk. Og skulle du mene det ligger en nedvurdering i denne hyllesten, kan det være fordi du er et barn av din tid, fordi du opererer innenfor denne merkelige avarten av protestantisk kultur som er vår egen, eller som i hvert fall kjennetegner norsk teater. Her blir ideen om meningsinnhold eller bærende visjon løftet frem til lovsang, til og med godt håndverk blir avfeid som ytre retorikk.

Dobbelthet. Skrik og skrål på en teaterscene vekker lettere begeistring enn en finstemt bevegelse med hånden. Der vårt teater ofte byr på førstnevnte, er det det siste denne forestillingen er full av. Számbéki er på alle måter en tradisjonell regissør. Den fjerde vegg er solid på plass, kostymene er tidstypiske og instruksjonen ligger godt innenfor den psykologisk realistiske tradisjon det gjøres mange forsøk på å bryte ut av.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse