04:00 - 07. oktober 2005

Kjærlighet uten grenser

Når tenåringsfansen hyler mot et idol, feirer de sin egen innbilte allmektighet. Det mener i hvert fall freudianerne.

Traumatisk: Michael Jackson har satt tilhengerne på store prøver i det siste. Men da han viste seg på en balkong i Lyon i Frankrike i 1997, skrek de fortsatt. Foto: Scanpix

Gert van der Graaf hadde vært interessert i Sverige siden han fikk en blågul leketrailer i gave som seksåring. Året etter, i 1974, satt han foran tv og så ABBA vinne Grand Prix med “Waterloo”. Gert hadde aldri hørt noe finere og strevde med å ta øynene fra bandets blonde vokalist, Agnetha Fältskog. Da det gikk opp for ham at gruppen – som bilen – var svensk, var den unge hollenderen solgt.
 

Dødsfall. 23 år senere, i 1997, sender Gert et av sine mange brev til Agnetha. I årene som er gått, har han lært seg svensk, kjøpt alt som er av ABBA-plater og vært blant publikum under en Agnetha Fältskog-opptreden i hollandsk fjernsyn (Gert kunne bannet på at hun sendte ham et spesielt blikk mens hun sang). Han har også funnet ut hvor i Sverige den mediesky sangerinnen bor, og selv kjøpt hytte på nabotomten.

Den hollandske industriarbeideren pendler mellom Nederland og Skandinavia, og på en av sine nattlige kjøreturer nordover – han ville komme nær Agnetha etter å ha lest om et tragisk dødsfall i omgangskretsen hennes – har Gert sovnet og kjørt av veien. Nå skriver han til ABBA-stjernen for å fortelle hva som har skjedd.

Annonse