Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Julen og musikkens under

I musikkens verden kan juleevangeliets budskap få være uforklart og utydelig. Slik at julen får fremstå som det under den en gang var.

Illustrasjon: ScandinavianStockPhoto
Annonse

I juletider innreder de fleste sine hjem med et tredje møbel, nemlig musikken. Musikken skal være der, men den skal ikke høres, den skal stå i bakgrunnen som en taus statue, så enkel at den ikke kan støte eller berøre. Musikken skal gjøre juleblomsten enda rødere, og glatte over den årlig tilbakevendende stillheten mellom nære slektninger som føler seg fjerne. Hvor mange tør egentlig å la ideen om julefred få klang? Hvor mange vil ikke bare bruke musikken som en kulisse for å dekke over stillheten, men isteden la musikken avdekke stillheten; vise at stillheten stadig er der? Hvem tør å møte stillheten mellom setningene vi sier til hverandre – som “møbelmusikken” er ment å kvele – men som vel er samtalenes egentlige utsagn?

Det er noe avsindig over hvordan vi lytter i dag, eller snarere over det at vi overhodet ikke lytter, at lytting er blitt en glemt kunst. Musikken antas å leve gjennom noter og innspillinger, og ofte blir de stående som døde gjenstander, som relikvier.

Soli Deo Gloria, sa Bach med sin musikk, middelaldermennesket opprettholdt sin forbindelse med Gud gjennom sangen. I romantikken skuet man inn i tingenes egentlige og innerste vesen, inn i das ding an-sich, gjennom å musisere, hvor umulig det enn var.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse