Annonse
04:00 - 02. desember 2005

Julegavejazz

Ordet “eklektisk” kommer fra gresk “eklektikos”, som betyr å “velge det beste”. Men er det det Eirik Hegdal gjør?

Grep: Eirik Hegdal holder musikerne i stramme tøyler; det er sjelden noen får lov til å briljere teknisk.
Annonse

En gang i tiden, før sampling- og collageteknikk ble “vanlige” virkemidler, var det slik at “eklektiker” hadde negative konnotasjoner heftet ved seg. Det var ingen stas å bli kalt eklektiker. En eklektisk filosof kunne ta noen ideer fra én filosof og kombinere dem med ideer fra en annen filosof (og spe på med litt innspill fra en tredje) og så – vips! – så hadde en ny lære oppstått. Skjønt, en del av de andre filosofene ville fnyse i sine barter av eklektikeren og si “Men dette er da ikke noe nytt, dette er bare satt sammen av andres ideer”.

Så gikk det mange år, og alle som ville kunne observere eklektisisme i kunsten, psykologien, fysikken, statistikken og mange andre steder. I musikken er det kanskje mer vanlig å kalle eklektisisme for “sjangerblanding”. Noen mener at sjangerblanding er vanskeligere å mestre enn å være sjangerkoherent, mens atter andre mener at det å være sjangerkoherent er vanskeligere enn å blande sjangere.

Hva synes du?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse