Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Hot dog

Det beste med Hot Rods julekabaret var gratis vodka etterpå. Og dette er på ingen måte en irrelevant opplysning.

Julekabaret: Redaktør av Hot Rod, Jan Walaker var, for anledningen også konferansier. Foto: Thomas Brun
Annonse

Krysningspunktet mellom kommersiell kultur og samtidskunst er et av de mest interessante man kan beskjeftige seg med, om man er interessert i estetikk og samtid – mest av alt fordi det innbyr til udogmatiske lesninger. Da guvernør Arnold Schwarzenegger sendte grunnleggeren av den mytologiske gategjengen Crips i døden forrige uke, var dette et fenomen med vel så sterke pop-estetiske som politiske implikasjoner. Og samtidskunsten genererer aller mest diskurs når den utforsker eller lar seg utforske av den kommersielle kulturens strategier.

New Wave-estetikk. Som coffee-table motemagasin med sterke følere i den estetiske undergrunnen opptok Hot Rod mot slutten av 1990-tallet nærmest mytisk eksistens. Visstnok solgtes det i motesjapper man selv verken hadde penger eller nerver til å gå inn i. Et affirmativt forhold til konsum, krysset med estetisk og intellektuell ikonoklasteri, gjorde også bladet svært kredibelt i den nye vinens tid. Et av verdens mest omtalte blader om popkultur og samtidskunst, skrev Gyldendal da Hot Rod-boken skulle lanseres, og trakk slik veksler på både Andy Warhols Interview og München-tidsskriftet Mode und Verzweiflung. At New Wave-estetikken disse bladene har definert, også står Hot Rods hjerte nært, fremgår både av kveldens høydepunkt: Mick Rocks video til David Bowies Life on Mars (1973), av redaktør Jan Walakers høyhælte fremtoning som konferansier, for ikke å snakke om formen Kabaret, et ord som oser av Berlinerdekadanse.

Dødt til jorden. I Black Box-foajeen var det mindre H&M enn vanlig, og ingen skjønte hva som skjedde da dørene til teatersalen åpnet. Et interessant krysningspunkt mellom kommersiell hipness og institusjonell avantgarde, kunst og design, kapital og studielån, flatfyll og cola var i ferd med å oppstå.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse