Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Evinnelige Mozart

Så innlysende, så liketil er han, at han i et glimt får alle andre komponister til å ligne sentimentale, hysteriske juksefanter. Vi feirer komponisten Wolfgang Amadeus Mozarts 250-årsdag.

Illustrasjon: Joseph Lange/Corbis
Annonse

Mozart var ikke en særlig god komponist, om enn selvfølgelig en storartet musiker. Han hadde styr på alle de gjengse musikalske former, han kunne fikse et divertimento som en bokholder lager et rundskriv. Men altfor mange av hans verker lyder også som rundskriv. De er satt sammen av løst henkastede temaer, alle med den nette, narsissistiske selvtilfredshet som kan bringe en ikke-Mozartiner til blindt raseri. Han forbinder dem med likeglade og forutsigbare harmonier slik en bokholder samvittighetsfullt roter med uvesentlige detaljer.

– glenn gould i en radiosending på slutten av 70-tallet.

I dagens første time den 5. desember 1791 forsvant en meteor fra musikkens himmel, et lysfenomen av kun 36 års varighet, men med en etterglød som aldri slokkes. Mens mange av kulturhistoriens største navn ligger på is og kun tøs opp på spesielle merkedager, klarer Mozart seg fint uten konservering. Det er ingen ende på hva verden stadig krever svar på om hans liv og kunst.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse