Annonse
04:00 - 07. januar 2005

En amerikaner i Paris

Få kvinner har gått inn i en ambisiøs allviterrolle med en tilsvarende grad av autoritet, bredde og ren og skjær skrivelyst, skriver Ina Blom i sin nekrolog om Susan Sontag.

Susan Sontag: Døde 28. desember, dagen etter flomkatastrofen. Foto: Wyatt Counts/AP
Annonse

“I am writing this in a tiny room in Paris, sitting on a wicker chair at a typing table in front of a window which looks onto a garden …”. Slik åpnet Susan Sontag, som døde av leukemi 28. desember, sin nekrolog over sin amerikanske forfatterkollega Paul Goodman.

Med dette selvportrettet, der hun uten ironi plasserer seg selv i den typiske fattigslige skriverstuen i Paris, komplett med knirkende kurvstoler, manuskriptbunker og vakker utsikt, bidro hun til den romantiske auraen som omga henne som en forfatter uten profesjon eller spesialistkompetanse, verken “faglig” eller rent litterær: det man i Frankrike kaller en écrivain. Det var dette hun ønsket å være, og jeg tror ikke det er noen overdrivelse å si at få kvinner har gått inn i denne ambisiøse allviterrollen med en tilsvarende grad av autoritet, bredde og ren og skjær skrivelyst.

Andre steder kalles en slik person ofte en “kulturkritiker”, men i motsetning til andre amerikanske kulturkritiker-forfattere av samme generasjon – som for eksempel Joan Didion eller Tom Wolfe – vendte Sontag i stor grad blikket bort fra Amerika, og over på et slags fantasmagorisk avantgarde-Europa, tett befolket av dramatiske personligheter som Walter Benjamin, Roland Barthes, Antonin Artaud, Leni Riefenstahl, Hans-Jürgen Syberberg, Marquis de Sade og Jean-Luc Godard.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse