Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Utenfor vinduet

Hvis noen skrev modernistiske romanser, var det Hugo Wolf.

Annonse

“Richard Strauss er den største av de små komponistene,” sa Wilhelm Furtwängler. Kanskje man kan si at det er motsatt med Hugo Wolf: Han er minst av de store. Wolf var den største romansekomponisten etter Schubert, men han skrev nesten ikke annet enn disse korte sangene for stemme og klaver. Det vil si: Han prøvde seg på mye annet, først og fremst på scenemusikk, men ingenting er blitt stående – selv om det hadde vært artig å få høre hans musikk til Ibsens Gildet på Solhaug, for eksempel.

Men sangene er der, og de er altså så gode at ingen som hører dem, kan være i tvil om at Wolf er vesentlig. Tidligere i år kom det en plate med tenoren Werner Güra som sang et knippe av Mörike-sangene, akkompagnert av pianisten Jan Schultsz. Eduard Mörike er nå kanskje mest kjent for novelle-romanen Mozart på reisen til Prag, men diktene hans inspirerte den skiftene, flakkende og etter hvert helt gale Wolf til en voldsom raptus, en vill fase der han så å si skrev en sang hver dag, 53 i alt, i 1888. De er helt forskjellige, hver av dem slutter sin egen sirkel i løpet av noen få minutter, men likevel har de tydelige fellestrekk, noe som binder dem distinkt sammen. Men hva? For min egen del kommer jeg ikke nærmere et svar enn dette: Det er noe galt med dem, det er noe som er for mye, for komprimert, som er overstyrt – samtidig som de har en foruroligende mangel på indre sammenheng. De svarer ikke klart på spørsmålet jeg stiller dem: Hvem synger?

Ta nå for eksempel den grelleste av dem alle, Der Feuerreiter, skrevet 10. oktober 1888. Sangen åpner med at sangeren peker ut av vinduet, henvendt til noen andre, “dere”: Ser dere den røde luen som går opp og ned der ute? Det er ildrytteren, han beveger seg med voldsom fart gjennom landskapet på en radmager hest, det brenner rundt ham, og det tar fyr i møllen, den brenner ned, ildrytteren sitter på takbjelkene og griner ned mot den som skulle være så ulykkelig å være nær ham, “Gud nåde sjelen din da!”. Og så er det som han farer videre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse