Annonse
04:00 - 15. april 2005

Holocaustsenter – for hvem?

Trenger vi et senter for studier av undertrykking og menneskerettighetsbrudd, som ikke tar innover seg palestinernes skjebne?

Annonse

Senter for studier av Holocaust og religiøse minoriteter (navnet er ennå ikke helt avklart) åpner først i 2006, men forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure har festtalen klar. I NRK P2s Kulturbeitet 2. påskedag uttrykte Fure ønske om et “samtids- og fremtidsorientert” forskningssenter som skal spille en aktiv rolle som kritiker og meningsprodusent.

Senteret skal analysere og kritisere tilfeller av folkemord, rasisme og menneskerettighetsbrudd, og dessuten studere maktforhold mellom stat, minoritet og majoritet. Holocausts grusomhet har fortsatt relevans, vi må vise forbindelsen til vår tids konflikter. Slik kan vi lære av historien og unngå tidligere feil. Fure nevnte menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia og Darfur-provinsen i Sudan som samtidige, kritikkverdige eksempler.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse