Annonse
04:00 - 24. desember 2004

Forfengelighetens fyrverkeri

Franske Agnes Jaoui er i ferd med å detronisere Woody Allens posisjon den fremste kronikøren over urban forfengelighet. Det er julen for de sosiale satirer i år.

Ny satiriker: Regissør Agnes Jaoui er blitt kalt Frankrikes svar på Woody Allen. Foto:Tiziana Fabi/AFP/Scanpix
Annonse

Det er ingen

hemmelighet at Woody Allens karriere lenge har vært på hell. Likevel er han en av Amerikas mest produktive filmskapere: I film etter film gjentar han temaer og grep vi kjenner så godt fra hans tidligere filmer, og vi tilgir ham fordi sjarmen stort sett er intakt og fordi vi håper at han skal finne tilbake til sin fordums storhet.

Melinda og Melinda er nok en film der Allen imiterer seg selv, men det er kanskje hans beste imitasjon i det nye årtusenet.

Rammen rundt filmens historie har en klassisk Allen-inngang: Fire intellektuelle newyorkere sitter rundt et restaurantbord og diskuterer hvor komedien slutter og tragedien begynner i klassiske dramaer. To av dem er dramatikere med tilhold i hver sin leir, og de blir snart utfordret til å dikte videre på hver sin versjon av en historie en av bordkavalerene gjenforteller. Med utgangspunkt i en nevrotisk Park Avenue-jentes mystiske hjemkomst til Manhattan etter et mislykket ekteskap i Midtvesten, tar de historien videre i hver sin retning, men ganske snart går de to historiene i hverandre, og Allen får konkretisert sitt poeng – nemlig at tragedien og komedien for ham er to sider av samme sak.

Alter ego.

Det er Radha Mitchell som fortolker Melinda i begge historiene, og bortsett fra frisyren og den innledende kontrasten i tone, hviskes skillet mellom hennes to rollefigurene gradvis ut. I komedien er det komiker Will Ferrel hun innleder et forhold til, i tragedien er det Chiwetel Ejifor (sist sett i Dirty Pretty Things).

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse