Annonse
04:00 - 26. november 2004

Filmskaping som terapi

I Tarnation møter hjemmevideoen den litterære memoar-tradisjonen i en sensasjonell nyskapning. Svenske Med kamera som trøst kan kanskje best ses som en terapeutisk anlagt klassereise. Begge filmer er utrykk for filmskaping som overlevelseskunst.

Annonse

Den amerikanske regissøren Francis Ford Coppola fantaserte en gang på 1980-tallet om en ny type filmskaper som skulle revolusjonere filmen. En dag vil ei fregnete lita jente fra Ohio lage et mesterverk med sin fars camcorder, mente han. Men ikke bare det: Hun skulle benytte de digitale bildene med like stor frihet som Mozart komponerte med noter, og omsider oppfylle filmmediets kunstneriske potensiale. Selv om Coppolas forestilling smakte av kunstnerromantikk, har hans visjoner på vegne av de nye digitale kameraene holdt stikk. Og det nærmeste filmen har kommet denne fregnete jenta fra Ohio, må være Jonathan Caouette, som i debutfilmen Tarnation har innlemmet sine hjemmevideo-opptak på en måte som ingen annen filmskaper før ham. Hans nyskapende “videodagbok” – som vises på Oslo Internasjonale filmfestival – gjør det fristende å erklære at man har sett et nytt vindu av muligheter åpne seg i filmens evolusjon. Den har likevel sider som gjør at man blir usikker på hvor langt utover denne traumatiske selvransakende prosessen regissørens talent vil kunne strekke seg.

Tilflukt bak kamera. Caouette tilhører den generasjonen som selv er blitt filmet siden fødselen og har fortsatt å filme seg selv og sine omgivelser. Dette reservoaret av bilder forsyner han seg av i Tarnation – og for et materiale! Det som gjør Caouette så spesiell som filmskaper, er ikke bare den nyskapende digitale estetikken han har dyrker fram, men omfanget av den personlig erfarte tragedien han presenterer for oss.

Svenske Carl Johan De Geer har laget en rekke personlige dokumentarer som veksler mellom å være bekjennende selvoppgjør og poetiske, iblant eksentriske meditasjoner over tilværelsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse