Annonse
04:00 - 26. november 2004

Nynning i mørketid

Ingenting berører oss mer øyeblikkelig og nært, åndelig og sanselig, enn sangen.

Annonse

I denne søde (!) mørketid, gjort enda mørkere av tanken på den tilstundende julekos på alle gatehjørner og i alle kanaler, blir de ting som hjelper med å holde sjelen i live og håpløsheten på tilbørlig avstand, enda mer dyrebare enn vanlig. Det er uten tvil av slik årsak at noen sangopplevelser jeg har hatt denne høsten, i ukevis nå har vært minner jeg ofte har varmet meg ved, og som har vakt stadige, tilbakevendende refleksjoner over sangkunstens lys-fulle og livgivende mysterium.

Det er blitt sagt at sangen er den mest “intime” av alle kunster. Jeg er svært tilbøyelig til å være enig i dette utsagnet. Andre vil kanskje stusse over det, og hevde, under henvisning til velkjente fenomener som den romantiske operaens høylydte stormer av dramatisk lidenskap og den meget “offentlige” vokale virtuositet (for ikke å snakke om slike utvekster på sangkulturen som tre-manns tenor-bæljing foran et publikum på ti tusen), at sangen som kunstart er preget mer av briljant og blendende ekspressiv og estetisk effekt enn av intimitet.

Slike innvendinger er svært forståelige. Men den “intimitet” jeg tenker på er noe som er uavhengig av ytre omstendigheter, og stil-trekk, den er noe som ligger i selve sangens natur. Ingen annen kunstart er så fullstendig sammenvevd med kunstnerens innerste fibre, fysiske som psykiske; ingen er i mer umiddelbar kontakt med “blodets hvisken og benpipernes bøn”; ingen berører oss mer øyeblikkelig og umiddelbart og nært, åndelig og sanselig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse