Annonse
04:00 - 26. november 2004

Et stort kuratorisk eksperiment

– Portikus er en slags antitese til Bilbao. Det har fått sin prestisje kun gjennom kunsten, sier Daniel Birnbaum, lederen for det beryktede galleriet Portikus. Nylig besøkte han Oslo for å snakke om ulike måter å stille ut kunst på. Tekst:Caroline Ugelstad Foto:Thomas Brun

Annonse

Galleriet Portikus, kunstakademiet Städelschules (Frankfurt am Main) juni/juli 2004: en hel vegg bygget av brød. Publikum inviteres til å spise seg gjennom veggen for å komme inn i utstillingsrommet. Der inne bakes det. Brød. Det er Grafitti og screening av filmer. Kunsthistorikeren Pamela M. Lee, franske Pierre Huyghe og argentineren Rirkrit Tiravanija har iscenesatt en hommage til kunstneren Gordon Matta-Clark: “Gordon Matta-Clark In the Belly of Anarchitect”.

Samme sted, 2002: under tittelen “Kakteenhaus/Cactus House” gjør den britiske kunstneren Simon Starling Portikus om til et drivhus. Ved hjelp av motoren på en Volvo holder galleriet perfekt veksttemperatur for en kaktus. Kaktusen er plassert midt inne i utstillingsrommet mens Volvoen putrer og går utenfor. Og i 2001: Portikus er forvandlet til en scene bygget av Rirkrit Tiravanija. Plassert inne i den dansk/norske duoen Elmgreen og Dragsets installasjon (“Powerless Structures, Fig. 111”) skal det holdes konserter, workshops og opplesninger. En tidskskriftredaksjon og en bar skal også settes opp. I løpet av de seks ukene utstillingen varer blir galleriet Portikus plutselig omtalt som en av de hippeste klubbene i Frankfurt.

– Vi fikk et ganske annet publikum enn normalt, sier Daniel Birnbaum, direktør både for akademiet Städelschule og galleriet Portikus. Birnbaum var nylig i Norge i forbindelse med Astrup Fearnley Museets årlige ForArt lecture, der han blant annet snakket om alternative utstillingsmodeller i lys av – nettopp Portikus. Modeller det er teoretisert mye rundt. For Birnbaum og Portikus synes det likevel – til syvende og sist og på en befriende måte – hele tiden å handle om de praktiske kunstprosjektene og personene bak.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse