Annonse
04:00 - 26. november 2004

Ein annan måte å vere i verda på

Den ortodokse kyrkjemusikken omfamnar og omsluttar deg – men inneheld også vanvit, desperasjon og klangar som kan skjere glas. Kanskje det er det som gjer han sann.

Annonse

I den fjerde delen av serien Musikk og mysterium handlar det om musikk biletkunstnar Beate Petersen kallar “stillstand utfolda i tid”. I essayet “Fraværets nærvær” skriv ho om si eiga tilnærming til den russisk ortodoks kyrkjesongen.

For den ortodokst truande er gudstenesta ein reell manifestasjon av den åndelege verda. Ho er ei slags kroppsleggjering av den guddommelege venleiken – eit levande bilete av Guds rike i himmelen. Så – i motsetnad til den protestantiske kyrkja som i stor grad oppheld seg i moralen sine sfærar, har den ortodokse kyrkje ivaretatt tidlegare tider sine oppfatningar om religionen som ei aktivt imaginerande kraft. I ortodoksien er englar og demonar reelle storleikar – skriv Petersen i essayet.

For at noko skal vere vakkert, må noko anna vere stygt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse