04:00 - 16. mai 2003

Hva nå YBA?

Charles Saatchi har viet et helt museum til Britart og Young British Artists. Kanskje han gjør dem en bjørnetjeneste. 

Reklamemannen, mesenen, samleren og handelsmannen Charles Saatchi har fått kloa i lokaler som må være nær Londons beste. Rett over elven for Houses of Parliament, som er første stopp på vandringen langs sørbredden av Themsen, har han pusset opp de fineste delene av det tidligere Greater London Council, byregjeringen Margaret Thatcher la ned i 1986.

Oppussingen er blitt positivt mottatt. Istedenfor å rive ut hele innmaten av bygningen, slik det ble gjort i kraftstasjonen som nå huser Tate Modern, valgte Saatchi å bevare alt. Han har til og med beholdt de stansede bakelittklokkene som er innfelt i kontorveggene langs den brede korridoren som danner galleriets hovedakse. Hvert av disse huser nå ett enkelt verk av Damien Hirst, alfahannen i flokken som takket være Saatchi bærer navnet YBA, Young British Artists.Publikum strømmer til det nye galleriet. Men hva vil skje med Britart, kunsten Saatchi lanserte, og kunstnerne Young British Artists, når de nå har flyttet inn i en av Londons mest tradisjonsrike bygninger? Betegnende nok snakker Saatchi selv om sitt nye galleri som et museum. Tatt i betraktning at man må helt tilbake til tidlig 1800-tall for å finne en tilsvarende sterk internasjonal posisjon for britisk samtidskunst, mener han at publikum må få slippe å vente til kunstnerne pensjonerer seg eller dør før deres mest sentrale verk gjøres permanent tilgjengelige. Det lyder sympatisk nok. Men hva med kunstnerne og kunsten? Er de tjent med å komme på museum, slik at den utviklingen de er inne i fryses?

Øystein Ustvedt er tidligere ansatt ved Astrup-Fearnley-museet i Oslo og er ansvarlig for at mange Britart-objekter befinner seg nettopp der. Han mener galleriet representerer en musealisering av en av 1990-tallets viktigste trender innen samtidskunsten.

Annonse