13:09 - 04. januar 2017

Orkesterverket alle burde høre

Beethoven har tatt teten i lesernes kåring av tidenes orkesterverk.

Ill.: Kristian Hammerstad

(9. januar) «Den har alt». Slik forklarer en av innsenderne sin stemme på Ludwig van Beethovens niende symfoni som orkesterverket alle burde høre. Beethovens siste symfoni (den med «Ode til gleden») er også kjent for å ha fått kommende generasjoner av komponister til å nøle sterkt med å skrive sin egen symfoni nummer ni – i visshet om at dette er selve referanseverket.

Drøyt 150 lesere og lyttere har sendt inn sine kandidater mandag formiddag, og det er en gledelig blandet bukett. Hele 55 ulike komponister er nominert hittil, fra Thomas Adés til Hans Zimmer via Valen, Verdi og Wagner. Edvard Griegs a-moll-konsert fikk den aller første stemmen, og det aller nyeste verket som er foreslått er også norsk. Maja S.K. Ratkjes Crepuscular Hour ble urfremført i 2010 og kom ut på plate i fjor.

 

 

Her er en foreløpig topp fem over de nominerte verkene. Som man ser, er tredjeplassen delt, så det endelige resultatet er på ingen måte i boks.

Synes du noe mangler? Bruk skjemaet under og la din røst høres!

 

  1. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 9 (1824)
  2. Igor Stravinskij: Vårofferet (1913)
  3. Olivier Messiaen: Turangalila (1948)
  4. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 5 (1808)
  5. Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem (1791)

 

 

En jury på fem fagfolk har plukket ut 20 verker fra historien, som presenteres i Morgenbladet og på NRK Klassisk fra 3. februar. Nå er det lytternes og lesernes tur.

Alle slags verker for orkester er gyldige kandidater, med eller uten solist eller kor.

Send inn din kandidat innen mandag 30. januar ved å bruke skjemaet under. Verkene som får flest stemmer, kan du høre i programmet Ring inn musikken på radiokanalen NRK Klassisk, hverdager klokken 9–11.

Alle som bidrar, deltar i trekningen av 20 billetter til konserter med Oslo-Filharmonien og 10 billetter til NRK Klassisks Ønskekonsert med KORK i juni.

 

i samarbeid med

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse