Annonse
00:00 - 01. desember 2017

Jugoslavia-tribunalet er et symbol på tiden da liberal optimisme rådet, skriver Sylo Taraku.

90-tallets liberale optimisme er i ferd med å bli historie, skriver Sylo Taraku.

Annonse

FNs krigsforbrytertribunal for det tidligere Jugoslavia (ICTY) ligger bare et steinkast fra den norske ambassaden i Haag. Bygningen er lett gjenkjennelig fra de mange avisartiklene og tv-reportasjene jeg har sett siden domstolens opprettelse i 1993, men virket gråere og tristere i regnværet da jeg besøkte den i februar i år.

Jeg hadde tidligere reist helt til Arusha i Tanzania for å besøke Rwanda-tribunalet, men jeg har med min bakgrunn fra Kosovo et nærmere forhold til Jugoslavia-tribunalet. 

 Konfliktene i forbindelse med oppløsningen av Jugoslavia startet i Kosovo i 1989 og ble avsluttet der i 1999, etter Natos militære intervensjon. I mellomtiden ble det krig i Slovenia, Kroatia og Bosnia. Over 130 000 ble drept, millioner av mennesker ble drevet på flukt. Selv ønsket jeg hverken å drepe eller å dø i disse konfliktene. Jeg nektet å tjenestegjøre i den jugoslaviske armeen i 1991 og måtte derfor forlate landet. Men noen av mine slektninger ble drept under krigen. 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.