Annonse

Annonse

00:00 - 01. desember 2017

Jugoslavia-tribunalet er et symbol på tiden da liberal optimisme rådet, skriver Sylo Taraku.

90-tallets liberale optimisme er i ferd med å bli historie, skriver Sylo Taraku.

FNs krigsforbrytertribunal for det tidligere Jugoslavia (ICTY) ligger bare et steinkast fra den norske ambassaden i Haag. Bygningen er lett gjenkjennelig fra de mange avisartiklene og tv-reportasjene jeg har sett siden domstolens opprettelse i 1993, men virket gråere og tristere i regnværet da jeg besøkte den i februar i år.

Jeg hadde tidligere reist helt til Arusha i Tanzania for å besøke Rwanda-tribunalet, men jeg har med min bakgrunn fra Kosovo et nærmere forhold til Jugoslavia-tribunalet. 

 Konfliktene i forbindelse med oppløsningen av Jugoslavia startet i Kosovo i 1989 og ble avsluttet der i 1999, etter Natos militære intervensjon. I mellomtiden ble det krig i Slovenia, Kroatia og Bosnia. Over 130 000 ble drept, millioner av mennesker ble drevet på flukt. Selv ønsket jeg hverken å drepe eller å dø i disse konfliktene. Jeg nektet å tjenestegjøre i den jugoslaviske armeen i 1991 og måtte derfor forlate landet. Men noen av mine slektninger ble drept under krigen. 

Annonse

Mer fra Ideer

Selv om læreplanen «gjør sitt» på det formelle nivået, må det spørres i hvilken grad det ligger til rette for iverksetting ute i virkeligheten.
«Mener egentlig Jakobsen at folk uten høyere utdanning ikke er skikket til å delta i demokratiet?»