00:00 - 09. oktober 2020

En fantasiløs misogynists bekjennelser

Jo, jeg tror at kapitalistisk dynamikk både kan endres og skape endring.

Professor Annelin Eriksen anklager meg i Morgenbladet 2. oktober for å mangle forestillingsevne og dertil for å bruke kjønnet retorikk. Av plasshensyn får jeg leve med stemplet som fantasiløs misogynist, og nøye meg å kommentere Eriksens tredje anklage: hun mener at jeg misliker dem som krever grunnleggende økonomisk endring. Dette etter å ha lest min rosende omtale av en bok som tar til orde for grunnleggende økonomisk endring.

I tradisjonelle modeller for økonomisk vekst henter mennesket ut det vi trenger fra naturen, og sender avfall tilbake dit. Dette har ført oss ut i en klimakrise og en naturkrise. Vi kan ikke hente ut mer enn naturen er i stand til å gjenskape. Derfor må vi både dekarbonisere og dematerialisere økonomien: fossile utslipp må bort og ressursbruken må drastisk ned. For å få dette til i nødvendig tempo, må vi ha grønn vekst. La meg nevne bare to eksempler.

Vi trenger sterk vekst i produksjon av protein fra havet for å mette en voksende verdensbefolkning, og det er mulig innenfor havets tålegrenser. Det som derimot ikke er mulig, er å fortsette dagens form for klimaskadelig vekst i proteinproduksjon fra landbruket.

Vi trenger også vekst i teknologier og forretningsmodeller som effektiviserer ressursbruken vår. Den smarttelefonen som jeg leste Eriksens innlegg på, er også kamera, lydopptager, radio, fjernkontroll, platespiller, platesamling, videospiller, filmsamling, leksikon, kalkulator, GPS, lommelykt, vater, kompass, klokke, vekkerklokke, kalender, telefonbok, avis, kokebok, notatblokk, trikkebillett, bil- og husnøkkel. For å nevne noe. Det er en fenomenal dematerialisering – i regi av et av de største selskapene i den globale kapitalismen. Et selskap som for øvrig har som mål å bli karbonnøytralt i 2030, tyve år tidligere enn de mest ambisiøse regjeringene.

Så jo, jeg tror at kapitalistisk dynamikk både kan endres og skape endring. Og jeg tror at endringen kan bli både raskere og bedre med riktig politikk. Det anbefaler jeg Eriksen å lese mer om i Per Espen Stoknes’ bok Grønn Vekst.

Vidar Helgesen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse