07:55 - 13. september 2020

Regjeringen er lammet av en solidaritetskrise

Flyktningleiren Moria står i flammer, og landets øverste politikere gjør alt de kan for at Norge skal bidra minst mulig. Har verdens rikeste land virkelig blitt et så kaldt samfunn?

Lesvos 10. september: Matkø i nærheten av den nedbrente Moria-leieren. Foto: Socrates Baltagiannis / dpa / NTB scanpix

Aldri før har så mange mennesker vært drevet på flukt. 70 millioner mennesker har ikke et sted å bo, og over halvparten av dem er barn. Barn på flukt får sine grunnleggende menneskerettigheter utfordret hver eneste dag. De går sultne og kalde, og får ikke den hjelpen og tryggheten barn trenger og har krav på.

Når barn opplever at kloakken renner som en elv gjennom teltet de bor i, er noe alvorlig galt. Slike groteske historier finnes det mange av fra Moria-leiren. I Moria bor det rundt 13 000 mennesker som er på flukt fra krig og faenskap. Forholdene i Moria-leiren har lenge vært ulevelige, og denne uken sto leiren i brann. «Moria finnes ikke mer» sa en hjelpearbeider som er der. At regjeringen nå har sagt seg villig til å hente ut 50 personer, fremstår som en dårlig spøk.

Fra regjeringen har beskjeden vært klar hele veien: Norge har ingenting å gi. Dette kommer fra samme regjering som har gitt de 0,01 prosent rikeste i Norge 1100 millioner kroner i årlig i skattekutt. Politikk handler om prioriteringer, og den borgerlige regjeringen har valgt å prioritere dem som allerede har mest.

Tidligere denne uken meldte Høyre stolt at «rettferdig» ikke var et ord som skulle kjennetegne deres flyktningpolitikk. Dessverre står de ikke alene om å smykke seg med innvandringsfiendtlig retorikk. De siste årene har norsk asyl- og innvandringsdebatt gått i en farlig retning. For 20 år siden ville ingen andre norske partier assosieres med Frps inhumane retorikk om mennesker på flukt. I dag kjemper partiene om å ha den strengeste flyktningpolitikken. Mens antallet mennesker på flukt har doblet seg på 20 år, kan norske politikere skryte på seg rekordlave asyltall til Norge.

Moria brenner, og regjeringen spør seg ikke hvor mye Norge har mulighet til å bidra med, men heller hvor lite det er mulig å gjøre. Svaret på dette er nå 50. Har verdens rikeste land virkelig blitt et så kaldt samfunn?

Heldigvis finnes det folk rundt omkring i hele landet som kjemper mot kynismen og for solidaritet. Enorm folkelig mobilisering har sørget for at over 120 norske kommuner har bedt om å få ta imot flyktninger fra Moria. Dessverre er kommunene avhengig av regjeringens nåde for å kunne hjelpe.

Rundt 1000 barn er alene i Moria-leiren, og 13 000 mennesker har ingen steder å dra. De trenger vår hjelp mer enn noen gang, og nå må regjeringen komme på banen. Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er lammet av en solidaritetskrise, mens verden tydelig trenger hjelp med en flyktningkrise. Kommuner i hele landet vil bidra, men alt tyder på at vi må velge annerledes i neste valg skal vi komme oss ut av solidaritetskrisen.

Balder Alvær Olafsen

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er det viktigste styringsredskapet i forskningspolitikken.»
«Man kan fortviles over at militære ledere forbereder for krig, men det er deres yrke.»