00:00 - 25. september 2020

Fri oss fra snusfornuften

I stedet for en ordentlig anmeldelse av boken, får vi en preken der Trond Berg Eriksen legger frem sine egne tanker om døden.

Hva er døden? Her er i hvert fall «The Sands of Time», Thomas Richard Williams (1825–1871). Foto: NTB

Trond Berg Eriksens tekst «Mellom kunst og fryseboks» presenteres som en anmeldelse av Espen Gamlund og Carl Tollef Solbergs bok Hva er døden, men framstår snarere som en preken der Eriksen legger fram sine egne tanker om døden – tilsynelatende i den tro at disse er mer interessante enn bokens innhold. Det lille vi får vite, er at utgivelsen er «en opplysende og ryddig, men også litt snusfornuftig bok».

Snusfornuftig? Hva skal vi da si om følgende utsagn: «Det er neppe sant det som boken sier at ‘Ingen nålevende har opplevd døden’. Problemet er snarere at vi opplever den hele tiden, både hos andre og i vår egen kropp.» For en normalt oppegående leser vil det være innlysende at forfatternes utsagn betyr at ingen nålevende har opplevd sin egen død. Eriksen kan selvfølgelig kritisere språkbruken, men at vi stadig opplever andres død, er så trivielt at forfatterne neppe kan ha forestilt seg en så vrangvillig lesning.

«’Man kan ikke være litt død eller litt i live’, skriver forfatterne. Jo, det går utmerket godt an», skriver Eriksen. Men der tar han jo feil, kan jeg skrive, og sånn kan vi sitte og slå hverandre i hodet med snusfornuftige utsagn som tar utgangspunkt i ulike fortolkninger av ordet «død». Men særlig interessant blir det ikke.

Kan vi ikke heller få en ordentlig anmeldelse av boken?

Tor Tveite

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Også Oslo-dialektane er vanskelege for dei som bur andre plassar i landet.»
«Når synlighet og aktivitet hovedsakelig kun er mulig i digitale kanaler, er det ofte kun de kjente og etablerte som klarer seg.»
«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»
«Kappløpet mot kunstig intelligens pågår for fullt, uten at vi har en klar formening om hva vi faktisk er på vei mot.»
«Det er ingen menneskerett, eller trusrett, å drive lærarutdanning.»