00:00 - 03. juli 2020

Vi kan avkrefte myten om at Norge historisk sett har hatt små sosiale forskjeller, skriver Kjetil Ansgar Jakobsen.

Nye tall avkrefter at Norge historisk sett har små forskjeller, skriver Kjetil Ansgar Jakobsen.

Da Norge stengte ned fredag 13. mars, tok jeg som mange andre turen til nærmeste Coop. Hamstring av nødvendighetsartikler på samvirkelaget setter tanker i sving hos historikeren. Det var nemlig i mellomkrigstidens kriseår at samvirkelagene ble en folkebevegelse. De brakte varer til arbeidsfolk uten fordyrende mellomledd. 

Men tidene har forandret seg. Årets storsatsing på Skøyen Coop, vest i Oslo, er waguy-biff importert den lange veien fra Japan. Prisen varierer fra 2989 kroner kiloen for entrecôte ned til kroner 2689 for ytrefilet. Det er også mulig å få kjøpt et kilo avskjær for bare tusen kroner. Dette skal være «et høykvalitets stekefett som setter nydelig smak på maten».

Denne fredagen går salget av langveisfarende delikatesser tregt. Derimot er det trengsel ved hermetikkhyllene. En dame forkynner med myndig stemme «ikke mer enn tre bokser med Vesterålen fiskeboller per kunde».

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»