00:00 - 12. juni 2020

Terrorstafetten Philip Manshaus gikk inn i, er neppe slutt, skriver Lasse Josephsen.

Terrorstafetten Philip Manshaus gikk inn i, er neppe slutt, skriver Lasse Josephsen.

Dømt til 21 års forvaring: Torsdag 11. juni falt dommen mot Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett.

«Retten finner bevist utover enhver rimelig tvil at Philip Manshaus hadde til hensikt å begå en terrorhandling», erklærte dommer Annika Lindström denne uken. Hun konkluderte med at Manshaus var tilregnelig, og at drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen var «rasistisk motivert». Han ble dømt til 21 års forvaring. 

Hvilket ideologisk univers kom han fra? Ettersom drapsmannen tilhørte et nettunivers jeg har brukt de siste årene på å studere, skal jeg gi en rask beskrivelse av Manshaus’ radikaliseringsreise (en av flere mulige).

«For å forstå min handling, må dere forstå akselerasjonisme», sa Philp Manshaus under første dag i rettsaken. Manshaus mente at han var direkte «utvalgt» av Christchurch-terroristen Brenton Tarrant. Et sentralt kapittel i Tarrants manifest heter «Destabilization and Accelerationism: tactics for victory». El Paso-terroristen Patrick Crusius hadde også akselerasjonisme som mål, og var også inspirert av Tarrant. Dette begrepet – akselerasjonisme –hva betyr det? 

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»