00:00 - 05. juni 2020

Hvem ødelegger mors Elling?

Magnhild Haalkes bok fra 1935 føles fullstendig nær. Vi kommer aldri bort fra øya der Alli og sønnen Elling bor, skriver Monica Isakstuen.

Stadig aktuell: Allis sønn handler om barnet og kunstnerspiren som ikke blir sett, og en avmektig mor som frykter annerledesheten i sønnen sin. Illustrert ved Småbarn i gresset, malt av Bernt Grønvold (1859-1923). Foto: O. Væring Eftf. AS

Herregud, har hun ikke kontroll på sønnen sin? Se, der lar hun ham kaste stein mot nabogutten! Sånn oppførsel hadde aldri jeg akseptert. Hva er det for noe galt med ham? Og hva er det for noe galt med henne? Oppfarende og ettergivende om hverandre, det der kan jo ikke være bra for noen av dem? Unnskyld meg, men hva slags mor er hun, egentlig? Hun burde skamme seg.

Alli skammer seg.

Alli fortviler.

Annonse

«Vi trenger en statusheving av forfatterrollen i norsk akademia.»