00:00 - 19. juni 2020

Det er rasisme i tallene

Forskningen til nå har underberegnet hvor avgjørende rasisme er for å forklare politivold.

Mangel på legitimitet: Rasistisk diskriminering i politivold kan være årsaken til at politiet totalt mangler legitimitet i afrikansk-amerikanske miljøer, skriver Tore Wig. Her er politiet i møte med demonstranter i Minneapolis 31. mai i år. De oppmøtte demonstrerer som følge av politidrapet på George Floyd seks dager tidligere. Foto: Victor J. Blue / The New York Times / NTB scanpix

Drapet på George Floyd viser noe av det mange svarte amerikanere til daglig føler på kroppen: USA er en politistat og særlig for svarte. Mordet var det siste i en rekke av godt dokumenterte lignende hendelser, og drapene og opplevelsene svarte amerikanere forteller om, er sterke vitnesbyrd om rasisme i amerikansk politi.

Noen har imidlertid sådd tvil om at politivold mot svarte skyldes systemisk rasisme. I sin første uttalelse om Floyd-drapet sa statsminister Erna Solberg at «politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet». I en kommentar i Aftenposten går Jan Arild Snoen gjennom deler av forskningen på politivold og konkluderer med at forskningen ikke gir støtte til at det er systematiske forskjeller i politivold mot svarte som skyldes rasisme.

Annonse