00:10 - 22. mai 2020

Nedfrysing av egne egg, er det i unge, friske kvinners interesse, spør Marit K. Slotnæs.

Nedfrysing av egne egg, er det i unge, friske kvinners interesse, spør Marit K. Slotnæs.

Forhastet? Eggdonasjon, assistert befruktning for enslige kvinner og fosterdiagnostikk til alle gravide kan bli tillatt allerede før sommerferien. Hvor mye likestilling har vi råd til, spør Marit K. Slotnæs. Bildet er fra Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mens de fleste har hatt blikket stivt festet på dødstall, har Ap, Frp og SV fokusert på den andre enden av livskurven. De tre partiene har denne våren funnet sammen i en rekke omstridte spørsmål om rammene rundt livets begynnelse. Eggdonasjon, assistert befruktning for enslige kvinner og fosterdiagnostikk til alle gravide kan bli tillatt allerede før sommerferien.

Kritikk av hastebehandling og manglende offentlig debatt om det såkalte bioteknologiforliket, blir kontant avvist. Diskusjonen har gått lenge nok, sier Frps og Aps representanter. Det er beslutninger som mangler. Det fremmes ikke nye, store forslag i forliket, utover det som partiene har kommunisert i mange år. Og det er vel egentlig bare KrF og Kjell Ingolf Ropstad som står foran et historisk nederlag til uken: Partilederen som begynte med urealistiske løfter om en historisk innstramning av abortloven, ender som statsråd opp med den første, store liberaliseringen av bioteknologiloven på 16 år. KrF krever full sal før avstemningen i Stortinget førstkommende tirsdag, og gjør nå alt de kan for å få enkeltrepresentanter til å bryte med eget parti.

Kirkens tradisjonelle konservatisme i abortspørsmålet forankres i prinsippet om menneskeverd og omsorg for det ufødte livet. Holdningen vi har fremmet i denne avisen – «ja til abortloven, nei til abort» – har i større grad handlet om forhold rundt kvinnens valg. Det må være kvinnen som bestemmer. Men hvilke forventninger ligger i samfunnet rundt den gravide? Hva slags tilbud om hjelp finnes for familier som får barn med spesielle behov?

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»