08:58 - 19. mai 2020

Kongens hei

Kongen er en fin fyr. Men det hadde vært naturlig at folket fikk bestemme om vi vil fortsette med monarkiet inn i fremtiden, skriver Anne Marte Blindheim.

Oslo 17. mai 2020: Da folket ikke kunne komme til kongefamilien, kom kongefamilien til folket. Perfekt regissert, god PR, skriver Anne Marte Blindheim. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix 

Kanskje skulle kongen komme. Jeg vet ikke hvorfor han ikke skulle ha kommet for å vinke på balkongen, for selv om Oslo-barna ikke fikk gå sin vanlige runde på slottsplassen, så skulle jo kameraene være der og kringkaste programmet for resten av folket. Men siden det ikke var bekreftet, og alt er litt rart denne våren, så var det en viss spenning rundt det. Da kongen faktisk dukket opp, fikk mediene en gladsak og kongefamilien litt ekstra positiv oppmerksomhet. Begeistringen steg enda et hakk da kongeparet senere satte seg i sin staselige, åpne bil, selve frigjøringsbilen, og dro på tur ut i bydelene for å hilse på.

Kongeekspertene mente at kongens hei var en vakker, viktig og symbolsk gest til innbyggerne i en ensom og utfordrende tid. Og det var det jo. Da folket ikke kunne komme til kongefamilien, kom kongefamilien til folket. Perfekt regissert, god PR.

Monarkiet er et fremmed element i et moderne demokrati. En amerikansk komiker på norgesbesøk spurte for noen år siden publikum fra scenen: «Do you have dungeons and dragons, too?» Vitsen slo an, nordmenn skjønner selv at dette er rart. Dette moderne, egalitære, rasjonelle, demokratisk styrte landet, har en konge i et slott, med dronning, prinser, prinsesser, til og med en sjaman. Det høres jo ut som en fantasy-film.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.