00:00 - 24. april 2020

Staten er ikke som Facebook. La oss holde det slik, skriver Markus Slettholm.

Staten er ikke som Facebook. La oss holde det slik, skriver Markus Slettholm.

Foto: Sofie Amalie Klougart

Om du for noen uker siden viste meg en fremtid der staten lanserer en app, hvis primærfunksjon er å overvåke hvor du er til enhver tid, ville jeg ledd det bort. Legg til at over 1,2 millioner nordmenn frivillig har lastet den ned, og jeg ville visselig ikke trodd mine egne øyne. 

Mye vann har rent i havet denne våren. Mange av samkvemsreglene mellom stat og individ er omskrevet nærmest over natten etter at regjeringen ble gitt utvidede fullmakter til å gjennomføre «de strengeste tiltakene siden krigen». Å dra på fest er ulovlig og straffes med harde bøter, vi har avkriminalisert narkotikabruk – i alle fall for en periode, og politiet sto klare på svenskegrensen i påsken for å pålegge øl- og kjøttsultne nordmenn 14 dager i karantene. Det var også seriøse diskusjoner om å sette inn Forsvaret for å håndheve det mye omtalte hytteforbudet.

Alle disse voldsomme inngrepene i din og min frihet blekner likevel satt opp mot Smittestopp, helsemyndighetenes ferske app for å begrense spredningen av koronaviruset ved å spore bevegelsene dine døgnet rundt, kartlegge hvem du møter og hvor lenge du er i kontakt med vedkommende. 

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.