00:00 - 13. mars 2020

NRKs gjenbruk av de samme ansiktene er irriterende, skriver Sumaya Jirde Ali

NRKs gjenbruk av de samme ansiktene er irriterende, skriver Sumaya Jirde Ali.

En kjent øvelse for film- og serieentusiaster er å skakke på hodet og spørre: Hvor har jeg sett hen før? Etter noen tankefulle sekunder eller minutter, alt ettersom, er det givende å skjære tåken i to og koble et navn eller en film til gjenkjennelsen. Det er synd at denne øvelsen som regel ikke er nødvendig når det er snakk om norske serier, og da særlig de som er produsert av NRK. For her i Norge har vi to monarkier: Det ene er ikke til å erstatte, det andre er NRK.

Test: Ta en hvilken som helst NRK-serie, se gjennom rollebesetningen og rams opp andre NRK-produserte serier du kommer på når du ser de velkjente ansiktene. Den komiske satiren Vikingane fra 2016 leder meg til Side om side, Parterapi, Valkyrien og Exit. Selv den rykende ferske nasjonalskatten Førstegangstjenesten befolkes av enkelte NRK-ansikter vi har sett mange ganger før.

Enkelte vil hevde at det er tilfeldigheter, mens andre vil påstå at eksplisitt og hyppig gjenbruk er uunngåelig i et lite land som Norge. Personlig er jeg gått tom for tålmodighet med NRKs stadige resirkulering av de samme skuespillerne. Jeg har forståelse for at man vil bruke dyktige mennesker flere ganger, forståelse for at det er enklere å forholde seg til dem som allerede er i systemet, dem som gjør at man slipper å gjøre research. Jeg har også forståelse for at enkelte ansikter og navn blir velkjente varemerker med store tilhengerskarer, og at det derfor gir mening å bruke dem i det ene og det andre konseptet, tiår etter tiår. NRKs gjenbruk av de samme ansiktene i dramaserier er kanskje ikke noe stort samfunnsproblem, men det er irriterende.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»