00:00 - 21. februar 2020

Møøøøøø!

Spis norsk, men ikke alt – uten å tenke. 

Start med å lære deg hvor maten din kommer fra, skriver Karola Wenzel. Arkivfoto: Christian Belgaux

Rødt kjøtt. Vi har skylda, vi bør ha kjøttskam. «Poenget er at det som ligger på tallerken ikke er nøytralt». Jeg er usikker om Marit K. Slotnæs smakte nok på den for å forstå hva hun skrev. Ingenting av det som er på tallerken din er nøytralt! Hverken kjøtt, fisk, grønnsaker eller sausen! Start med å lære deg hvor maten din kommer fra! Det vil nødvendigvis føre til at du spiser mindre, bedre og muligens «dyrere» kjøtt, som Slotnæs skriver. 

Synd at hun unnlater å nevne hva slags kjøtt det er. Eller hvor hun får tak i det. For det er bare på den måten at vi klarer å snu kjøttproduksjonen. Vi må starte med å kreve opplysninger. Har dere fersk lam? Har dere skrei nå? Hva er ferskt i dag? Hvor er reinsdyrkjøttet som beiter på fjellressursene uten å få noe som helst kraftfor i tillegg? Mediene har en stor jobb å gjøre med å hjelpe oss forbrukerne å utøve det presset mot dagligvarekjedene som trengs for den omstillingen.

Ja, vi bør slutte å spise pølser med kjøttdeig fra soyaforet storfe fra tradisjonelle korngårder i Innlandet – men vi bør også slutte å spise soyaforet laks. Det moderne mennesket er nemlig ikke nødvendigvis en oppdrettslaks-eter heller. Og vi er heller ikke nødvendigvis avocado-etere. Jeg kan godt spise avocado istedenfor kjøtt. Denne mykheten i det grønne kjøttet, med litt sitron og salt, eller olivenolje og chili. Jeg liker det såpass at jeg faktisk altfor ofte spiller avocado-lotto på butikken: Hvor mange spiselige og hvor mange rett i søppelet? Om vi hadde sluttet å kaste over 40 kg med mat per hodet per år?

Spis norsk. Spis sesong. Spis opp. Det er ikke så dumt, men den har dessverre feil prioritet og er for enkel. 1. Spis opp. 2. Spis sesong. 3. Spis norsk, men ikke alt – uten å tenke. Så vanskelig er det dessverre. Noen sider etter innlegget skriver Aslak Bonde at det «fortsatt er store kunnskapshull om beitedyrenes klimautslipp». Noen kyr er helt fri for skyld, men ikke de som er foret opp på ressurser fra andre land. 

Karola Wenzel

Vågå. Hotell- og restauranteier som vurderer hver dag hva som er ansvarlig å servere på tallerkenene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.