Annonse
00:00 - 14. februar 2020

Bry deg mindre om flokken, skriver Kyrre Wathne

Bry deg mindre om flokken, skriver Kyrre Wathne.

Annonse

Akkurat nå sitter anslagsvis én million mennesker i konsentrasjonsleirer i Kina. Forbrytelsen deres er at de er uighurer, en tyrkisk muslimsk minoritet i Xinjiang-provinsen.

Etter en del uro og flere terrorangrep har kinesiske myndigheter bestemt seg for å knuse uighurkulturen. Moskeer og gravplasser jevnes med jorden. Overvåkningen er total. Familier tvinges til å ha representanter for kommunistpartiet boende i huset. Foreldre fratas barn. Uighurer i utlandet trues med represalier mot familien. «Vi må være fullstendig nådeløse», sier president Xi i en lekket tale, og innprenter i partifellene at man må bruke alle diktaturets virkemidler.

Det er ikke riktig å si at dette går upåaktet hen i Norge. Men mediedekningen har vært sparsom. Ingen snakker om å boikotte Kina, ingen krever sanksjoner. Tvert imot – norske myndigheter jobber fortsatt på spreng for å styrke forholdet til Kina etter knekken det fikk da Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris. Da norsk UD fikk sin etterlengtede normaliseringsavtale – der Norge forplikter seg til å støtte opp om Kinas samfunnsmodell – ble dette feiret av store deler av det politiske etablissementet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tyskland vil antagelig trenge temmelig mye gass fra Barentshavet.