00:00 - 14. februar 2020

Bry deg mindre om flokken, skriver Kyrre Wathne

Bry deg mindre om flokken, skriver Kyrre Wathne.

Akkurat nå sitter anslagsvis én million mennesker i konsentrasjonsleirer i Kina. Forbrytelsen deres er at de er uighurer, en tyrkisk muslimsk minoritet i Xinjiang-provinsen.

Etter en del uro og flere terrorangrep har kinesiske myndigheter bestemt seg for å knuse uighurkulturen. Moskeer og gravplasser jevnes med jorden. Overvåkningen er total. Familier tvinges til å ha representanter for kommunistpartiet boende i huset. Foreldre fratas barn. Uighurer i utlandet trues med represalier mot familien. «Vi må være fullstendig nådeløse», sier president Xi i en lekket tale, og innprenter i partifellene at man må bruke alle diktaturets virkemidler.

Det er ikke riktig å si at dette går upåaktet hen i Norge. Men mediedekningen har vært sparsom. Ingen snakker om å boikotte Kina, ingen krever sanksjoner. Tvert imot – norske myndigheter jobber fortsatt på spreng for å styrke forholdet til Kina etter knekken det fikk da Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris. Da norsk UD fikk sin etterlengtede normaliseringsavtale – der Norge forplikter seg til å støtte opp om Kinas samfunnsmodell – ble dette feiret av store deler av det politiske etablissementet.

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»