07:17 - 28. januar 2020

Ingen barn, syke eller friske, bør holdes fanget i skrekkleirer i Syria. De må hjem, skriver Anne Marte Blindheim.

Ingen barn, syke eller friske, bør holdes fanget i skrekkleirer i Syria. De må hjem, skriver Anne Marte Blindheim.

Nedenom eller hjem: Reportasjer fra innsiden og kilder som Etterretningstjenesten, Røde Kors og internerte personer selv, dokumenterer forferdelige tilstander på innsiden av al-Hol-leiren. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB scanpix 

En norsk kvinne og hennes to barn har fått komme hjem fra den beryktede al Hol-leiren i Syria. Vel hjemme på norsk jord ivaretas barna av helsevesenet, mens kvinnen er siktet og varetektsfengslet for brudd på straffelovens paragraf 136 a om deltagelse i terrororganisasjon.

Det som avgjorde saken for denne familiens del, var at kvinnen ba om konsulær bistand og at det ene barnet hennes var sykt. Regjeringen ville ikke risikere livet til femåringen, og barnet kunne i praksis bare hjelpes dersom moren fikk bli med. Da ble det slik, av humanitære hensyn. Avgjørelsen var helt riktig, og Erna Solbergs nødvendige offer var bruddet med Frp og slutten på flertallsregjeringen.

Hovedregelen er at norske borgere har innreiserett. Alle kan få konsulær bistand, men graden av hjelp er ulik. Man må aktivt be om hjelp selv. Himmel og jord settes ikke i bevegelse med mindre det vurderes at liv og helse er i fare. Har du for eksempel en rettskraftig dødsdom, som Joshua French, eller alvorlig sykdom, som denne gutten, vil du få en høy prioritet.

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»