10:02 - 23. desember 2019

Noen du er glad i, mener det stikk motsatte av deg, skriver Anne Marte Blindheim

Piff opp julen med klima, kjøtt, bil og ulv, skriver Anne Marte Blindheim.

Ta sjansen i flokk: Elbil er for eksempel ferdig debattert i min familie. Vi er for. Men vi blir ikke enige om ulv. Slike julemirakler skjer ikke, skriver Anne Marte Blindheim. Foto: NTB Scanpix

Du har lengtet etter denne pausen etter en strevsom høst. Kanskje har du vært gjennom en siste prøvelse, en eviglang kjøretur på smale veier gjennom snødrev og lyssvake dalstrøk. Der hjemme er alt som det skal være, på denne tiden på året. Idyll.

Men rundt dag tre, når du er mett av kos og de mest nærliggende temaene er ferdig snakka, er det på tide å bevege seg over på dagsaktuelle temaer.

Der øst og vest, nord og sør, by og land og flere generasjoner møtes, er det duket for interessante oppgjør. De ligger og venter, som uåpnede gaver. Selv den kjedeligste samtale kan spores av. Det kan starte med noe så enkelt som været. Enten så er det snø ute eller så er det ikke. Og plutselig er du inne på klima. Det finnes alltid et familiemedlem som ikke er overbevist om klimaet er i endring og at vi mennesker har noe med det å gjøre. For det var knopper på syrinbuskene i julen 1991 og det var jo mye snø for et par år siden. Har dere først begynt på klimadebatten, så står døren på gløtt for olje, elbil eller bompenger.

En samtale om maten kan handle om mer enn surkålsoppskriften. Dere sitter jo der med tallerkenen full av kjøtt. Noen som har tanker om å kutte ned på det, i 2020? Og skal man det, nå? Herfra kan samtalen ta minst to vendinger: Enten til «krigen mot jula» og norske juletradisjoner. Som fort kan skli over i religionsdebatt. Eller, om pinnekjøtt er på menyen, kan du lage en sømløs overgang til en av mine familiefavoritter: ulvedebatten. Og når dere først er dypt inne i sentrum-periferi, hvorfor ikke krone kvelden med EU? Det er mer enn 25 år siden forrige folkeavstemning.

Skal du gå for dette midt i julekosen? For noen høres dette ut som oppskriften på dårlig stemning. Men høytid med storfamilien kan være en god ramme for temaene som bringer frem det verste i den offentlige samtalen. Dette er dine nærmeste. Selv om dere deler historie og grunnleggende verdier, så har det utviklet seg forskjeller i årenes løp. Vet du egentlig hva de mener? Dere er bosatt på ulike kanter av landet, har tatt ulike yrkesvalg og fått ulike omgangskretser. Dette gjør forsamlingen ganske spennende. Nå har du sjansen, i hvert fall hvis du er heldig, til å diskutere det som engasjerer deg aller mest, med noen som mener noe helt annet enn deg, ansikt til ansikt, i trygge omgivelser. Du kan si det du mener, og mest sannsynlig komme helskinnet fra det, eller i hvert fall bli tilgitt om du sier noe dumt. Det er stor sjanse for at du blir vurdert på mildeste måte, bare fordi du er du.

Det er en risikosport. Og det kan bli hett. Men du vet at du sitter fast i de sosiale konsekvensene hvis du tråkker over. Derfor er det greit å veie sine ord. De vondeste konfliktsakene er nært knyttet til identitet. Hva vi spiser, hvor vi bor, hvordan vi innretter oss i hverdagen, hva vi har valgt å bruke arbeidslivet på og hva vi tror på, alt dette handler om hva vi mener er best for oss selv og de vi bryr oss om. Klimanyheter kan være skremmende, best å holde på en armlengdes avstand. Ekstra nifst er det å skulle innse at en har vært del av en utvikling som ikke er bra. Det å bli anklaget for noe sånt, av noen som har høstet fruktene av ditt arbeid, kan være sårende. Men en trenger ikke å rakke ned på noens livsverk, bygget i beste mening, fordi en selv mener at det er tid for nye løsninger. Noen ganger holder det å plante en ny tanke blant inngrodde ideer. Samtidig må bestemor godta en faktasjekk og en påminnelse om at verden forandrer seg.

Kanskje kan de mest uenige bli enige om noe. Det er jo bra med ny teknologi og sunt å spise mer grønnsaker. Og ulv eller ei, det er ikke greit at en sau i Norge verdsettes til fire kroner. Hvis det overhodet ikke funker, skift tema. Server mer kake.

Tør du ta juledebattene, kan du oppdage at både julen og familien din blir mer interessant. Kanskje går det også fremover på noen temaer med årene. Elbil er for eksempel ferdig debattert i min familie. Vi er for. Men vi blir ikke enige om ulv. Slike julemirakler skjer ikke.

Det viktige er, når du er tilbake i hverdagen og de mest irriterende politikerne er på skjermen, så kan du roe tastaturet med denne tanken: Noen du er veldig glad i, mener også det stikk motsatte av deg.I 2020 vil Anne Marte Blindheim skrive om norsk politisk offentlighet på morgenbladet.no.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.