Annonse
00:00 - 13. desember 2019

Hvorfor lot jeg meg lure?

Hvorfor ble ikke avsløringene som kommer frem i «Politivoldssaken. Norges største forskningsskandale» fanget opp i akademia, spør Liv Finstad.

Følte seg forfulgt: Voldsforsker Gunnar Nordhus (til venstre) har hevdet at Bergenspolitiet har plantet hasj i bilen hans. Nordhus og Edvard Vogt (til høyre) har utgitt rapporter om politivold ved Bergen politikammer sammen med professor Anders Bratholm. Foto: Torolf Engen / VG / NTB scanpix
Annonse

«Spørsmålene som reises kan ikke bli stående ubesvarte (…) Noen må i alle fall snakke sammen», skrev professor Willy Pedersen i en bokanmeldelse av Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale i Morgenbladet 22. november i år. Boken handler om voldsrapporten på 12 000 sider fra 1981, som ble laget av forskerne Gunnar Nordhus og Edvard Vogt, en rapport som avdekket at Bergenspolitiet nesten daglig utøvet brutal vold mot personer i sin varetekt. Denne rapporten var bløff, skriver forfatterne av Politivoldsaken. Forskningsjuks. Willy Pedersen konkluderte med at boken er et knallhardt angrep på Gunnar Nordhus, Edvard Vogt og den juridiske eliten i Oslo.

Jeg skulle ønske boken bare var en velskrevet røverroman. Men min leseropplevelse er formidlet på bokens omslag: «En sjokkerende bok. Jeg har aldri lest maken til ettergåelse av et påstått empirisk materiale. Dette er sprengstoff. For akademia, politiet, offentligheten.»

Hvorfor ble ikke avsløringene som kommer frem i Politivoldssaken. Norges største forskningsskandale fanget opp i akademia generelt – og på Juridisk fakultet og daværende Institutt for kriminologi og strafferett spesielt? Hva var omstendighetene i mitt akademiske liv som gjorde at jeg lot meg lure? Jeg skriver ikke «jeg ble lurt» – som om det er alle de andre som har skylda. Når jeg lot meg lure, betyr det at også jeg hadde et ansvar den gang politivoldssaken eksploderte for alvor i 1981.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»