11:58 - 11. desember 2019

En unik kombinasjon av intellekt og medmenneskelighet

Det er med stor sorg vi fredag 22. november mottok budskapet om at Kaare R. Norum er gått bort. Han ble 86 år gammel.

Banebrytende forskningsformidler: Professor Kaare R. Norum ved  Institutt for Ernæringsforskning, UiO, i 1976. Foto: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten / NTB scanpix

Kaare R. Norum var en markant forsker, ernæringsprofessor og forskningsformidler. Den kombinasjonen var nøkkelen til påvirkningen han hadde, både på Universitetet i Oslo (UiO), Norges befolkning, og langt utover landets grenser. Med stor entusiasme bidro han til å bedre kostholdet for hele det norske folk. Det var også med et stort samfunnsengasjement og respekt for det akademiske liv han styrte Universitetet i Oslo som rektor 1999–2001 og som dekan for Det medisinske fakultet 1986–1988.

Norum markerte seg raskt som ung ernæringsforsker og vant Anders Jahres pris for yngre forskere i 1972. Han mottok flere priser for sin forskning på kolesterol, fettsyrer og vitamin A.

Gjennom sitt lederskap i Statens Ernæringsråd satte Norum sitt tydelige, kunnskapsbaserte preg på anbefalinger og debatt om kosthold. Han ble særlig kjent hos et større publikum som kostholdsopplyser i Fjernsynskjøkkenet sammen med Ingrid Espelid Hovig. Dette gjorde ham til en banebrytende forskningsformidler, og han mottok også den første formidlingsprisen UiO delte ut i 1995.

Kaare R. Norum var engasjert og hadde visjoner. Han var sentral i opprettelsen av Oslo Cancer Cluster i 2006, hvor han har vært i styret siden oppstarten.

Da Norum ble fremmet som kandidat til rektor, påpekte forskerne at universitetet sto overfor store utfordringer: «Disse vil kreve en ledelse som med styrke kan hevde universitetets interesser utad, og som samtidig i størst mulig utstrekning kan samle alle kategorier ansatte og studentene innad.» Ingen er i tvil om at dette er verdier og egenskaper som Kaare R. Norum i høyeste grad representerte og ivaretok.

Vi minnes Kaare R. Norum med varme og respekt. Hans kombinasjon av intellekt og medmenneskelighet har satt dype spor i oss, både ved Universitetet i Oslo og i den norske folkesjela.

Våre tanker og medfølelse går til familien.
 

Svein Stølen

Ivar Prydz Gladhaug

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»