10:34 - 29. desember 2019

Den sjenerte presidenten

I desember 1989 kom endelig regjeringen tilbake til det tsjekkoslovakiske folket.

Praha 10. desember 1989: Václav Havel vinker til folkemengden etter at president Husák har utnevnt en ny regjering der opposisjonen er i flertall. 19 dager senere, den 29. desember, ble Havel selv utnevnt til Tsjekkoslovakias president. Foto: Lubomir Kotek / AFP / NTB scanpix 

Den 10. desember 1989 hadde lenge vært markert på den tsjekkoslovakiske opposisjonens kalender. Det er den internasjonale dagen for menneskerettighetene, og Václav Havel, forfatteren som var opposisjonens mest kjente ansikt utad, hadde fastlagt tid – 14 til 16 – og sted for en demonstrasjon de skulle holde.

De fikk imidlertid helt andre ting å gjøre den dagen.

I stedet for å stå på gaten og rope på demokrati, hadde de fått audiens på kontoret til Gustáv Husák, mannen som hadde vært Tsjekkoslovakias president siden 1975, men nå var bare enda en i rekken av kommunistiske statsledere som ble pensjonert dette året. Det siste han gjorde var å innsette en ny regjering der over halvparten av statsrådene kom fra opposisjonen.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»