00:00 - 22. november 2019

Inn i det mystiske

Hva skjer under en tripp? I en ny norsk studie aner vi en miks av sjamanens møte med det hellige og dyp bekymring for en sårbar natur, skriver Willy Pedersen.

Maria var i trettiårene, med master i økonomi fra Universitetet i Oslo. Hun snakket rolig, tok pauser, som om hun var redd for at vi ikke skulle få med oss det hun sa. Hun hadde brukt LSD flere ganger og den første «reisen» beskrev hun slik:

Jeg var en løve, en gudefigur, med en gullmanke som skinte i sola. Jeg trengte ikke mat, følte meg vakker. Til slutt en gjenfødelse hvor jeg så hele universet bli satt sammen på nytt, fra det enkleste liv til noe stadig mer komplisert. Så kom jeg tilbake til virkeligheten, som en helt annen person.

Maria så på oss mens hun snakket, litt sjenert, som om ordene ble litt for store. Hun var en av de første vi intervjuet i et forskningsprosjekt vi driver om bruk av psykedelika. Bruken av stoffene hadde forandret livet hennes, sa hun. Hun ga det inn med teskjeer: – Egoet løser seg opp, det dør på en måte. Du blir ett med noe større enn deg selv, noe utenfor tid og rom. Så tar du erfaringen med deg tilbake til hverdagslivet. Det gjør noe med deg. Maria virket rasjonell og rolig, men fortellingen var gåtefull og forunderlig.

Annonse