09:24 - 19. november 2019

Hællæ, Morgenbladet!

Det er merkelig at Jørgensen mener det er «svak tenkning» å se nærmere på Østfolds helsestatistikk.

Raymon og helsestatistikken: Det kommer stadig små drypp i mediene om at Østfold topper ufordelaktige helsestatistikker. Her: Skuespiller Øivind Johannesen som Østfold- karakteren Raymon. Foto: Tor G. Stenersen / Aftenposten / NTB scanpix

Stas at Morgenbladet og Sten Inge Jørgensen mener Østfold er Norges kuleste fylke! Som østfolding kan jeg ikke annet enn å være enig.

Så får jeg heller leve med at trønderen Jørgensen mener jeg dømmer fylket mitt i artikkelen «Nå skal Norges sykeste fylke dø» på nrk.no. Han mener jeg legger for mye vekt på helse, og for lite på selvstendigheten og verdensvantheten som østfoldingene har.

Det er riktig at jeg valgte å sette fokuset på helsestatistikkene. Vi som har vokst opp i dette fylket og fortsatt bor her, er vant til at det stadig kommer små drypp i mediene om at Østfold topper ufordelaktige helsestatistikker. Men det har vært få forklaringer på hvorfor det er blitt sånn.

Artikkelen om Norges sykeste fylke var et forsøk på å gå historisk til verks for å se hvorfor Østfold siden 90-tallet har pekt seg ut på dette området, samt å finne hvilke lyspunkter som finnes for fremtiden nå som Østfold forsvinner og blir Viken ved nyttår.

At Jørgensen mener det er «svak tenkning» og å «dømme et helt fylke» å se nærmere på dette, er merkelig. I alle fall når han selv utroper Østfold til Norges kuleste fylke basert på anekdoter som et Eurovision-innslag på tv, at programmet til Litteraturhuset i Fredrikstad er bedre enn programmet til Litteraturhuset i Oslo og at han har «tilbrakt stadig mer tid i fylket de senere årene» og møtt folk som er «påfallende oppstemte og ressurssterke».

Prekæs!
 

Christian Nicolai Bjørke

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»