10:08 - 23. oktober 2019

Stille før stormen

Oktober i Praha, 1989, var relativt rolig, og demonstrasjonen på nasjonaldagen var skuffende liten. Den var imidlertid den siste krusningen før bølgen slo inn tre uker senere.

Praha 28. oktober 1989: På nasjonaldagen samlet folk seg til demonstrasjon på Václavplassen. Denne dagen valgte politiet en ny taktikk der de dannet menneskelige gjerder det ikke gikk an å slippe gjennom for å stenge demonstrantene inne. Foto:  Alexis Duclos / Gamma-Rapho / Getty Images

Fem dager inn i oktober 1989 holdt sentralkomiteen i det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet et møte der de diskuterte utviklingen frem mot 2005. De vedtok «videre sosial og økonomisk utvikling», at sosialismen skulle konsolideres på en omfattende måte og at den nok ville finne «bred støtte [hos] de aller fleste borgerne». Videre politisk praksis skulle derfor være «utøvelsen av arbeiderklassens lederrolle representert ved kommunistpartiet». Det var da femti dager igjen til hele partiets toppledelse gikk av.

Forfatteren og dissidenten Václav Havel var nærmere sannheten da han i en tekst i avisen Lidové noviny to dager senere beskrev dagens situasjon som en overgangsperiode. Samtidig advarte han de uavhengige og regimekritiske organisasjonene mot å være for optimistiske. De måtte ikke bli altfor euforiske på grunn av alle som møtte opp på demonstrasjoner, for de var fremdeles et stykke unna det å representere et reelt politisk alternativ. Samfunnet som helhet måtte endres. Derfor mente han det var viktig å opprettholde og ikke undervurdere den lille, dagligdagse og småpolitiske motstanden.

Denne manifesterte seg tre dager senere, da venner av Havel pekte nese til regimet på en finurlig måte. Helgeutgavene til den offisielle partiavisen Rudé pravo hadde en spalte med gratulasjoner av kamerater, gjerne sendt inn av kollegaer og utstyrt med bilde av bursdagsbarnet. Havel hadde fylt 53 år den 5. oktober, og lørdag den 10. oktober ble «Vaněk fra Hradeček» gratulert med dagen – en person som etter bildet å dømme lignet svært på Havel.

Annonse